Urban Sketching - Jenny Adam
“Zowel het schetsen als de community zijn een belangrijk onderdeel van mijn leven”
Jenny Adam, productontwerper en illustrator in Hamburg, ontdekte Urban sketching in 2010 in Barcelona, waar ze een semester volgde op de universiteit. Het idee van samen tekenen heeft haar daarna niet meer losgelaten.
Jenny werd medeoprichtster van de lokale Urban sketching groep Rheinmain in 2013. Ook organiseerde ze vele evenementen, waaronder het eerste nationale Urban sketching event in Duitsland. “Urban Sketching - zowel het schetsen zelf als de gemeenschap eromheen - zijn een integraal onderdeel van mijn leven.”
“Urban sketching ging zijn eigen leven leiden”
De meetings van Urban sketchers waren het hoogtepunt van Jenny’s tijd in Barcelona. “Ik ontmoette lokale Urban sketchers, ontdekte de plekjes waar toeristen niet kwamen én ontwikkelde de routine om te schetsen. Ik volgde de studie Product Design en ik had mezelf als doel gesteld om beter te worden in tekenen voor mijn studieprojecten. Maar dat was ik al snel vergeten. Urban sketching was in mijn schetsboek een eigen leven gaan leiden.”
In de beginjaren was het tekenen in haar schetsboek voor Jenny voldoende. Maar naarmate ze werk online ging delen en andere Urban sketchers ontmoette, ontstonden er nieuwe mogelijkheden - illustratieopdrachten en het geven van workshops. “Nu werk ik aan schilderijen op grotere schaal, gebaseerd op schetsen van mijn trip naar Bretagne. Ook heb ik mijn eerste solo-expositie in Hamburg.”
“Eén acrylmarker veranderde mijn manier van werken”
Het ontwikkelen van een eigen stijl was in het begin niet eenvoudig. “Toen ik begon, werkte ik met de materialen die ik anderen zag gebruiken. Voornamelijk fineliners en aquarelverf. Dat is leuk, maar als iedereen dezelfde materialen gebruikt en ook nog dezelfde onderwerpen tekent, wordt het wel veel van hetzelfde. Hoe dan ook, ik raakte weg van aquarelverf en bleef daarmee oefenen en experimenteren.”
“Ongeveer 2 jaar geleden kwam er per toeval een grote verandering in mijn manier van werken. Ik wilde snel wat schetsen en vond een acrylmarker onderin mijn tas. Ik ontdekte dat je hiermee brede, dekkende lijnen en egaal gekeurde vlakken kunt maken, het zag er erg grafisch uit. Omdat er maar een beperkt aantal kleuren beschikbaar was, begon ik abstractere kleurenschema’s te onderzoeken. Dit heeft uiteindelijk mijn hele manier van werken veranderd.”
Mixed media: combinatie van diverse materialen
“Nu ben ik een mixed-media Urban sketcher en combineer ik verschillende materialen. Ik probeer het wel consistent te houden en gebruik een strak kleurenschema, zodat de kleuren met elkaar in harmonie zijn. Vaak begin ik met een doorzichtige laag aquarel, dan lijnen met acryl of gouacheen voeg tot slot textuur toe met behulp van krijt.”
“Zoals vele kunstenaars kan ik erg enthousiast worden van kunstenaarsmaterialen. Winsor & Newton heeft een geweldig aanbod met professionele én betaalbare opties, wat ik beide erg fijn vind. Als het op verf en papier aankomt, is kwaliteit erg belangrijk. Daar kun je beter niet op bezuinigen. Ik heb een dolkvormig Cotman-penseel, dat ik in 2016 tegenkwam op het Urban sketching symposium in Manchester, waar ik erg blij mee ben. Verder gebruik ik graag de Winsor & Newton Promarkers Watercolour. Met de penseelstift kun je de dikte van de lijnen variëren en de vloei van deze markers is erg goed.”
“Een pen weggooien omdat de inkt op is, is eigenlijk verspilling”
Op het gebied van duurzaamheid is volgens Jenny nog wel winst te behalen. “Hoewel ik mijzelf vrij milieubewust vind, is het wat materialen betreft soms wat lastig. In het bijzonder met acryl. Mijn nieuwe verslaving aan mixed-media helpt daar niet echt bij. Ik ben wel blij dat er minder schadelijke pigmenten worden gebruikt en dat er nu bijvoorbeeld Cadmium-Free van Winsor & Newton bestaat. Dat is een mooie stap. Maar er is nog een lange weg te gaan, zeg ik ook vanuit het perspectief van een productontwerper. Er is veel onnodig plastic verpakkingsmateriaal en ook het principe van navullen zou belangrijker kunnen worden. Een pen weggooien alleen omdat de inkt op is, is eigenlijk verspilling.”
Events, workshops en bijeenkomsten
In de toekomst wil Jenny zich meer gaan richten op het organiseren van Urban sketching events, workshops en bijeenkomsten. “Het geeft altijd een bijzondere sfeer als mensen met dezelfde passie ergens samenkomen. Maar ook online vormen we een hechte gemeenschap. Dat blijkt nu ook tijdens de pandemie. We hebben nieuwe manieren gevonden om met elkaar in contact te blijven. Ik heb workshops gegeven via Zoom, met vrienden afgesproken voor een online portretsessie en verschillende live-streams gevolgd.”
Jenny’s inspirators
“Inspiratie voor Urban sketching vind ik onder andere bij Marina Grechanik, Inma Serrano en de Urban Sketching group waar mijn hart ligt, USk Rheinmain. Verder bewonder ik illustrators Victoria Semykina en Diane Ejita en animatiekunstenaar Stephane Kardos. En iemand waar ik nooit genoeg van krijg is Käthe Kollwitz. Haar tekeningen van 100 jaar geleden zijn vandaag de dag nog steeds relevant.”
Wil jij weten wat Jenny's favoriete materialen zijn?
Over Jenny
Ze heeft de schoonheid van Urban Sketching ontdekt in Barcelona en sinsdien is het in haar leven niet weg te denken. Naast het maken van prachtige werken, vind ze het ook ontzettend leuk om Urban Sketching evenementen te organiseren. Wil je meer van Jenny zien, bekijk dan hier haar pagina's!
© 2022 — tekst: Jenny Adam & redactie Gerstaecker NL | © 2022 — beeld: Jenny Adam & redactie Gerstaecker NL