Urban Sketchers - Julia Henze
Julia Henze groeide op in de Russische stad Sint-Petersburg, waar ze haar eerste kunstopleidingen volgde. “Ik weet niet hoe het nu is, maar vroeger hoorde buiten tekenen bij iedere kunstopleiding in Rusland. Het was verplicht om in de zomer een maand lang straten en parken van je eigen stad te tekenen. Ik had veel geluk. Sint-Petersburg is een prachtige stad en ik heb nog steeds goede herinneringen aan die tekenmomenten. Eigenlijk deed ik dus al aan Urban sketching voordat het als begrip werd uitgevonden.”
Van binnenhuisarchitectuur naar illustratie en Urban sketching
In 2003 verhuisde Julia naar Nederland, waar ze binnenhuisarchitectuur studeerde in Den Haag. Maar ze genoot het meeste van tekenen en illustreren en kwam in de illustratiewereld terecht. “Later ben ik ook tekenlessen gaan geven op online platform Skillshare. Mijn kennis delen met anderen geeft mij veel voldoening en als ik de resultaten van mijn studenten zie dan word ik helemáál blij.”
“Ik ben zelf veel met Urban sketching bezig en dat komt ook in mijn lessen terug. Zo leer ik studenten bijvoorbeeld hoe ze in 3 simpele stappen een gebouw kunnen tekenen of perspectief beter kunnen begrijpen. Ook bereid ik op dit moment een nieuwe cursus voor, ‘Greenery in Urban Sketching’. Dit wordt een beginnerscursus over het tekenen van bomen en struiken, de texturen, schaduwen, kleuren en de integratie van het groen in urban sketches.”
Het gaat er niet om hoe goed je bent
“Een aantal jaar geleden ben ik voor het eerst met Urban Sketchers Nederland in Den Haag gaan tekenen. Het bleek een leuke en gezellige groep te zijn. Er is totaal geen prestatiedruk, waar ik eerst een beetje bang voor was. Iedereen tekent voor zijn eigen plezier, leert van elkaar, wisselt van gedachten en komt met nieuwe tekenmaterialen. Ontzettend leuk! Het gaat er niet om hoe goed je bent en er is zeker niemand die je beoordeelt.”
In Nederland is Urban sketching een erg sociaal gebeuren, merkt Julia. Als freelancer werkt ze veel thuis en heeft ze geen directe collega’s, maar bij Urban sketching komt ze veel interessante mensen tegen. “Juist het feit dat niet iedereen een professionele kunstenaar is, maakt het zo leuk. Het is fascinerend om te zien hoe beginnende schetsers hun eerste stappen maken, hoe ze naar de wereld kijken en het op papier zetten. Handig voor mijn lessen, maar ook ikzelf steek er veel van op.”
Moment van bezinning en ontspanning
Urban Sketching betekent voor Julia niet alleen artistieke expressie. Vaak is het een moment van bezinning, ontspanning of beleving van de omgeving. “Zeker als ik op vakantie schets, gebeurt er iets speciaals. Geuren, kleuren, geluiden en gesprekken komen op een hele bijzondere manier binnen en dat zie ik later terug in mijn tekeningen. Iedere schets is een herinnering aan de omgeving, aan de zomerse warmte en aan heerlijke rust.”
Bij een stad als Rotterdam passen koele tinten
“Voor Urban sketching vind ik het belangrijk dat materialen makkelijk mee te nemen en te gebruiken zijn. Meestal ga ik op pad met een markeretui met 24 Promarkers, kleurpotloden, een fineliner en een schetsboek. De kleurenkeuze is afhankelijk van wat ik wil gaan tekenen, dat probeer ik dan van tevoren te bedenken. Als het een oude stad is, zoals Delft of Utrecht, kies ik oranje, rode en bruine tinten. Bij een moderne stad als Rotterdam passen meer koele tinten zoals grijs en blauw. Ook is het leuk om met een klein setje kleuren te werken om jezelf een beetje uit te dagen. Een geel gebouw hoeft niet altijd geel te zijn en gras is niet per se groen.”
Uitgebreid kleurenpalet en goede mengresultaten
“Bij markers vind ik twee dingen essentieel: een uitgebreid kleurenpalet en goede blending voor illustratief werk. De Promarkers van Winsor & Newton hebben beide. Met name het rijke kleurenpalet blijft mij iedere keer verrassen. Er zijn zoveel bijzondere kleuren en kleurencombinaties die ook nog hele goede mengresultaten opleveren. Vooral op het speciale markerpapier van Winsor & Newton.”
Julia’s inspirators
Maru Godas (@marugodas), Felix Scheinberger (felixscheinberger), Nastia Mamoshina (@youkki_art), Ian Fennelly (@Ianfennelly)
Wil jij weten wat Julia's favoriete materialen zijn?
© 2022 — tekst: Julia Henze & redactie Gerstaecker NL | © 2022 — beeld: Julia Henze & redactie Gerstaecker NL