CERNIT® — in deze hands-on DEMO maakt Ellen een winters tafereeltje
Vroeger werkte ik veel met klei en ik vond het heerlijk om voor deze hands-on DEMO die oude hobby weer op te pakken.
De winter komt er aan en dus leek het me een leuk idee om een paar sneeuwpoppen te maken — in deze BLOG kun je lezen én zien hoe ik dat heb gedaan.
TIP! CERNIT® polymeerklei heeft veel kleuren en varianten, die ook nog 'ns allemaal mengbaar zijn — daardoor zijn de mogelijkheden bijna eindeloos. Gewoon even rollen in je handen totdat de klei zacht wordt, kneden in elke vorm die je wilt en afbakken in een standaard keukenoven — that's it!
Ik werk met witte, rode, gele, groene, blauwe bruine en zwarte klei. Maar je kunt natuurlijk ook met andere kleuren werken — er zijn er ruim 40!
TIP! Behalve de standaard polymeerklei kun je ook kiezen voor metalllic, neon, opaline, pearl & translucent varianten.
Dit modelleergereedschap heeft een balhoofd — dat werkt erg prettig. Maar zoals je ziet gebruik ik ook ander modelleergereedschap.
- mesje
- een tegel
TIP! Een tegel — en dat kan van alles zijn — vind ik erg prettig om op te werken.
Eerst kneed ik een klein stukje witte klei totdat het zacht geworden is en maak daar drie bollen van verschillende verschillende groottes van. Ik zet de de twee grootste bollen op elkaar en duw ze zachtjes aan elkaar vast.
Daarna maak ik de armpjes. Met witte klei draai ik een rolletje en snij dat doormidden, zodat ik twee even grote stukjes krijg. Die stukjes buig ik een beetje als een armpje.
Met een beetje zwarte klei maak ik twee wantjes en plak die vast aan de armpjes — met de duim aan de goede kant!
Daarna maak ik het gezichtje. Met zwarte klei maak ik twee kleine bolletjes. Met modeelleergereedschap — zo'n tool met een balhoofd is hier perfect voor — maak ik in de derde, kleinste bol twee kleine indrukken voor de oogjes. De kleine zwarte bolletjes druk in deze putjes — nu heb ik twee kooltjes als oogjes!
Voor de neus en mond heb ik rode met gele klei gemengd om de oranje wortel te kunnen maken. Ik maak eerst een bolletje en dan een kegeltje door een kant van het bolletje tussen mijn vingers te rollen. Dan maak ik een klein bolletje tussen de oogjes en druk het wortelneusje erop. Voor de mond rol ik een dun sliertje rode klei en plak dat voorzichtig op het gezichtje in de vorm van een mondje. Voor de wangetjes neem ik kleine rondjes gele klei die ik aan de beide uiteindes van het mondje plak — nu is het gezichtje klaar!
Daarna zet ik het het hoofdje op het lijfje en druk ik alles zachtjes aan. De sneeuwpop kan nu aangekleed worden met knopen, een hoed, muts en een sjaal — wat je maar leuk vindt. Ik vind één sneeuwpop géén sneeuwpop en maak er meteen wat meer!
Daarna bak ik ze af in de oven op 130°C, ongeveer een half uurtje.
Ook maak ik nog een boom. Velletjes aluminiumfolie rol ik op tot dunne sliertjes, die ik tot ongeveer de helft van hun lengte in elkaar draai en bekleed met klei — dat wordt de stam.
De andere helft laat ik er los bovenuit steken en die losse uiteinden bekleed ik ook met klei — dat worden de takken.
Ook de boom bak ik af in de oven op 130°C.
TIP! In de oven ondersteun ik de takken met zuiltjes en proppen aluminiumfolie, zodat ze niet doorzakken en op de juiste hoogte blijven.
Na het afbakken en afkoelen versier ik de boom nog met ijspegels — en twee sneeuwballen als baby-kerstpoppetjes!
Gezellig samen onder de boom. Of — ik had er lol in en daarom maakte ik er nog wat meer — als een winters tafereeltje!
© 2024 — tekst: Ellen & redactie Gerstaecker NL | © 2024 — beeld: Ellen, Cernit® & redactie Gerstaecker NL