Amylee Paris | Kijk — en verbeter je tekentechniek!
Wil je leren om béter en met méér zelfvertrouwen te tekenen? Dan ben je in deze BLOG-post aan het juiste adres!
Eén van de beste manieren — zo niet dé beste manier — om je tekentechniek te verbeteren is kijken, kijken en nog ‘ns kijken. Tekenen is eerst en vooral nou eenmaal kijken en observeren. En liefst zo ontledend & onthecht mogelijk kijken — kil kijken, met een koele blik. Het is een koude bezigheid, dat tekenen! Natuurlijk kun je veel leren uit boeken — vooral doen! Maar door te proberen te tekenen wat je ziet — en trouwens niet wat je dénkt dat je ziet — kom je veel verder.
Bij academisch tekenen — en daar heb ik het hier over — is je hand een verlengstuk van je ogen. Normaal gesproken wordt verbeelding zeer gewaardeerd in tekeningen, maar wanneer je daadwerkelijk bezig bent met het verbeteren van de kwaliteit — puur technisch, niet artistiek gezien — van je tekenstijl, is het belangrijk om zo realistisch mogelijk te blijven. Teken je onderwerp zo precies mogelijk na, tot in de kleinste details.
En dit heb je nodig
- Grafietpotlood HB en B
- Gum
- Schetsblok
- Onderwerpen om te tekenen, foto of model.
➽ ready ➽ set ➽ TEKEN!
Beginnen en dan opnieuw beginnen…en opnieuw beginnen…en opnieuw…get the drift? Dat is misschien wel het moeilijkste van dit hele leerproces. En tóch is dat de crux. Het beste advies dat ík je kan geven is: teken, teken en teken nog meer! Probeer zo precies mogelijk te werken. Maar maak je niet druk om fouten — kill your darlings en begin gewoon opnieuw, teken nóg meer en maak wéér fouten. Het is een kwestie van doen en heel veel oefenen — there is no short-cut!
De lijnen op je papier ruziën met elkaar, kantelen en vallen opeens vanzelf op hun plek. Er ontstaan structuren, vlakken en schaduwen uit het niets. En dat allemaal met een simpel potlood op een vel papier — magisch! En elk onderwerp kan keer op keer op een andere manier getekend worden — fascinerend!
TIP! Als je een kunstopleiding hebt gedaan, zul je sowieso verschillende teken-technieken hebben geleerd. Die zijn heel handig, maar zorg dat je jezelf er niet door laat limiteren. Er zijn zo veel verschillende technieken, dat je niet krampachtig moet vasthouden aan wat je toevallig kent.
En dan nog wat tips
- Gebruik grafietpotloden met verschillende hardheden.
- Begin met het maken van een losse schets om de compositie en vorm te bepalen.
- Werk snel, zonder je zorgen te maken of je fouten maakt.
- Probeer de verschillende verhoudingen, vlakken, massa’s en volumes goed te definiëren.
- Onderscheid kleurtonen en schaduwen om je tekening gedetailleerder te maken.
- Volg vormen en contouren om reliëf te creëren.
- Gebruik lichte, wat verder uit elkaar staande arceringen om de lichte delen in je tekening te vinden en te definiëren.
- En gebruik donkere en intensievere arceringen om de donkere delen te zoeken en bij te sturen.
- Speel sowieso met texturen, arceringen en grafische effecten.
- En experimenteer met de hoek waaronder je de punt van je potlood op het papier zet en de druk die je op je potlood uitoefent.
En dan nog een laatste TIP! Hoe meer druk je op je potloodpunt zet, hoe dieper & intenser je lijnen worden. Handig om te weten voor bijvoorbeeld schaduwen en arceringen!
Ben jij hier nou ook lekker mee aan de slag gegaan? Laat je werk dan aan ons zien door ons account @gerstaecker_NL te taggen op social media!
Over Amylee
Amylee Paris werkt als zelfstandig kunstenaar. Haar enthousiasme deelt ze graag met anderen — daarom schrijft ze boeken en artikelen met allerlei tips & tricks.
Op het Gerstaecker-BLOG kan je haar vinden in de rubriek Hobby & Creatief!
Meer van Amylee?
Ze nodigt je van harte uit haar te volgen!
© 2021 — tekst: Amylee Paris & redactie Gerstaecker NL | © 2021 — beeld: Amylee Paris & redactie Gerstaecker NL