Amylee Paris | Een glazen palet — de voordelen!
Als je aan een palet denkt, zie je toch al snel zo’n standaard ovalen palet van hout voor je geestesoog. Maar er zijn zo veel meer opties! Bijvoorbeeld een rechthoekig palet van glas. Je denkt misschien dat zo’n palet allesbehalve efficiënt is, maar niets is minder waar!
Je gebruikt het voor aquarel, gouache, acryl en olieverf. TIP! Gebruik trouwens een paletmes om je kleuren te mengen. Je penselen gaan dan een stuk langer mee.
Ook kan het als werkblad dienen als je bijvoorbeeld met modelleerklei werkt. En zelf gebruik ik het wel ‘ns als drukplaat bij het maken van mono-prints!
Verschillende kleuren & uitvoeringen
Je hebt glazen paletten in verschillende kleuren. Elke variant heeft zo z’n specifieke voordelen.
- Transparant — als je hier een gekleurd vel papier onder legt dat correspondeert met de basis-kleur van je schilderij, kun je makkelijker de juiste kleuren kiezen.
- Wit — laat je kleuren zo helder mogelijk tot hun recht komen, net als de gesso-grondering van de meeste schilderijen.
- Grijs — een neutraal grijs, niet warm, niet koud, is de beste ondergrond voor het zelf mengen van kleuren, het kiezen van de juiste kleurtemperatuur en het maken van evenwichtige kleurcombinaties.
Bij Gerstaecker vind je ook het glazen palet van JAXON®. Dit witte palet is gemaakt van niet-verkleurend veiligheidsglas, dat niet splintert bij breuk. Het is enorm stabiel, door de verstevigde randen die er ook voor zorgen dat het niet verschuift en veilig op je werktafel blijft liggen.
Dit palet heeft nog een extra bijzonderheid: het heeft een metalen achterplat. Daardoor kun je het ook gebruiken met magneetjes. Bijvoorbeeld met magnetische aquarelnapjes, ook van JAXON®! Je krijgt er 12 bij zo’n palet. Meer nodig? Ze zijn ook los verkrijgbaar.
TIP! Al deze paletten zijn rechthoekig. Je gebruikt ze meestal vlak — liggend op een werktafel, een trolley of op de grond. Heb je liever een ovalen palet dat je in je hand kunt houden? Dan is een palet van plexiglas of transparant acryl misschien iets voor je!
Hoe maak je een glazen palet schoon?
Als je het nog nooit hebt gedaan, kan het best uitdagend voelen om een glazen palet schoon te maken, maar dit valt reuze mee. Sterker nog, zo’n palet is eigenlijk heel eenvoudig schoon te maken.
Opgedroogde acrylverf kun je zelfs gewoon van het palet pellen. TIP! En die opgedroogde verf is bovendien ideaal voor het maken van acrylic skins!
Ik heb 2 schoonmaak-TIPS voor je, uit mijn eigen praktijkervaring.
De droge methode
Voor alle soorten verf.
Met een snijmes, schraapmes of metalen spatel met een beetje ontvetter schraap je de verf er makkelijk van af. Bij olieverf adviseer ik je wel om vóórdat je gaat schrapen even een prop papier met terpentine te gebruiken. Dat werkt bij die verf toch wat makkelijker!
De natte methode
Vooral geschikt voor verf op waterbasis. Leg een paar vellen poetspapier op je palet, zodat alles bedekt is. Je kunt ook de krant van gisteren of een oude doek gebruiken. Met een verstuiver met water maak je de boel goed nat.
- Laat alles zo’n minuut of 20 weken, totdat de verf barsten gaat vertonen en loskomt van je palet.
Voor mij werkt het op deze manier schoonmaken van m’n palet altijd ontzettend ontspannend na lange dag schilderen!
Recycle-TIPS!
Liever DIY in plaats van een kant-en-klaar palet uit de winkel? Think recycle!
- Een oud glazen snijbord uit de keuken, dat je tóch niet meer gebruikt. Let wel op dat het niet te veel krassen heeft, want dat kan een nadelig effect hebben op je penselen én het schoonmaken vermoeilijken.
- Een glazen plank uit een oude ijskast. Zulk glas is sterk genoeg en heeft uit zichzelf al afgeronde randen die ervoor zorgen dat het stevig blijft liggen en je je niet bezeert aan scherpe glasranden.
- Een glazen plank uit een display-kast. Zo’n plank is dik genoeg om veel gewicht te dragen en dus ook stevig genoeg om gebruikt te worden als palet.
- Een glazen plaat die op een kast hoort, zoals je vaak bij kleine IKEA kasten ziet. Ze zijn ideaal om gebruikt te worden als palet omdat ze al extra verstevigd zijn en ook geen scherpe randen hebben.
Maar….gebruik geen oud raam of het glas van een oude fotolijst of zo. Dit glas is te dun en de randjes zijn te scherp, waardoor het snel mis kan gaan.
Werk jij nou zelf ook met een glazen palet? Deel dat dan op social media en tag ons account @Gerstaecker_NL!
Over Amylee
Amylee Paris werkt als zelfstandig kunstenaar. Haar enthousiasme deelt ze graag met anderen — daarom schrijft ze boeken en artikelen met allerlei tips & tricks.
Op het Gerstaecker-BLOG kan je haar vinden in de rubriek Hobby & Creatief!
Meer van Amylee?
Ze nodigt je van harte uit haar te volgen!
© 2022 — tekst: Amylee Paris & redactie Gerstaecker NL | © 2022 — beeld: Amylee Paris & redactie Gerstaecker NL