Amylee Paris | Beginnersfouten — de TOP 7!

Beginnersfouten, wie heeft ze niet gemaakt? We hebben onszelf allemaal weleens tegen het hoofd kunnen slaan, omdat we een beginnersfout maakten die we makkelijk hadden kunnen voorkomen. Toch zorgt dit soort fouten vaak ook voor waardevolle ervaringen. Léér dus van dit soort trial and error momenten — en ga gewoon door!

Ik geef je hier mijn TOP 7 beginnersfouten, misschien heb je er wat aan — here we go!


1 —­­ Goedkoop is duurkoop

Je denkt vast slim te zijn door op zoek te gaan naar de goedkoopste materialen voor je kunstprojecten, maar niets is minder maar. Zo’n goedkoop zal vaak een duurkoop blijken te zijn, omdat je werk niet meer te redden is door onherstelbare problemen, zoals een flimsy doek, gebarsten verf of vervagende kleuren. Koop altijd de beste kwaliteit die je je kunt permitteren. Het kost misschien meer in het begin, maar je zult zien: op den duur bespaar je er zelfs mee!


2 — Op een ongeprepareerd doek werken

Dit is nou typisch zo’n voorbeeld van verkeerde zuinigheid. Veel mensen denken dat een doek niet geprepareerd hoeft te worden. Dat is echter bij de meeste technieken niet waar. Gelukkig vind je bij Gerstaecker meer dan genoeg kant-en-klaar geprepareerde schildersdoeken. TIP! Wil je de naturel kleur van je doek bewaren? Er zijn ook transparant geprepareerde doeken! Natuurlijk kun je je doek ook zelf prepareren met een goede gesso. En niets let je trouwens om een kant-en-klaar geprepareerd doek als basis te nemen en dat met een paar lagen extra gesso aan te passen aan jouw specifieke wensen. En bedenk: hoe beter je doek geprepareerd is, hoe minder de kans op beschadigingen. Zo voorkom je ergernissen en bespaar je uiteindelijk geld!


3 — Je werk signeren met een standaard ballpoint

Je hebt een prachtig kunstwerk gemaakt en wilt dit exposeren of misschien zelfs wel verkopen. Dan wil je je werk natuurlijk signeren, zodat mensen weten dat dat werk van jou is. Maar als je daarvoor een standaard ballpoint pen gebruikt, is de kans groot dat de inkt vervaagt of doorbloedt. Als je niet wilt dat straks niemand meer weet dat jíj dat werk gemaakt hebt, signeer het dan met hetzelfde materiaal waarin je het opgezet hebt of gebruik een speciale Signing pen. De levensduur van je handtekening is dan een stuk langer en het staat een stuk mooier op je werk. Win-win dus!


4 — Een gewoon potlood gebruiken voor je ondertekening

Zet je eerst een ondertekening of schets op vóórdat je met verf aan de gang gaat? En gebruik je daar een standaard grafietpotlood voor? Dan is de kans groot dat je potloodlijnen zichtbaar blijven wanneer je eroverheen gaat schilderen. De beste oplossing hiervoor is een aquarelpotlood te gebruiken voor je schets. De lijnen van een aquarelpotlood worden namelijk zo goed als onzichtbaar onder zowel olieverf áls acrylverf. Zo hoef je je geen zorgen te maken dat er later irritante lijnen door je werk heen schijnen — tenzij dat nou precies is wat je wilt, natuurlijk!


5 — Je palet verkeerd en ongemakkelijk vasthouden

Toen ik nog een kind was, zocht ik naar allerlei inventieve manieren om mijn palet vast te houden. Heel stoer, dat wel, maar allesbehalve comfortabel en ergonomisch nogal belastend. Ik heb pas op de middelbare school geleerd mijn palet goed vast te houden en te gebruiken door te kijken naar de schilderijen van Diego Velázquez en Élisabeth Vigée Le Brun. En deze manier wil ik graag aan jullie doorgeven! Je laat je palet rusten op je onderarm, met je duim door het duimsgat. De rest van je hand heb je dan vrij om je penselen, paletmessen of wat dan ook vast te houden. Ziet er nog steeds stoer uit en zorgt voor een hoop minder kramp!


6 — Slordig omgaan met je materialen

Toen ik nog op school zat, had ik een paar slechte gewoontes…Ik vergat m’n tubes en potten verf goed dicht te doen, liet m’n kwasten dagenlang in het water liggen en gooide alles gewoon los in mijn tas. Na een tijdje ging me dit toch wel erg veel geld kosten en ben ik op zoek gegaan naar een oplossing. Ik ben toen zelf mijn eigen manier van opruimen en bewaren gaan ontwikkelen. Geloof me, je materialen verdienen het om goed behandeld te worden. Dus zoek naar een manier om ze schoon te maken, op te ruimen en te organiseren die je goed in kunt bouwen in je werkroutine. Ook dit scheelt je op den duur ergernis, tijd, werk — en geld!


7 — Niet denken, maar doen

Je denkt vast, dat dat vaak makkelijker gezegd is dan gedaan — en dat is natuurlijk waar! Toch zou ik je adviseren om je hieraan te houden. Natuurlijk wil je je werk niet verpesten door zonder voorbereiding te beginnen, maar te veel nadenken is slecht voor je creativiteit en zorgt alleen maar voor stress. En uiteindelijk kan het zelfs demotiverend werken! Dus bij deze mijn laatste TIP: gebruik een schetsboek om al je artistieke experimenten in bot te vieren. Daag jezelf uit om allerlei verschillende dingen te proberen en stimuleer zo je creatieve gedachtegang. En daarna kun je de ideeën die je zo krijgt vertalen in een strakker kunstwerk — als je dat wilt!


Ik hoop dat jullie iets aan mijn tips hebben — ik had ze graag gehad toen ik zelf begon! En wil je meer tips & tricks? Lees dan ook mijn andere BLOG-posts!


Amylee Portrait 1

Over Amylee

Amylee Paris werkt als zelfstandig kunstenaar. Haar enthousiasme deelt ze graag met anderen — daarom schrijft ze boeken en artikelen met allerlei tips & tricks.

Op het Gerstaecker-BLOG kan je haar vinden in de rubriek Hobby & Creatief!

Meer van Amylee?

Ze nodigt je van harte uit haar te volgen!


© 2021 — tekst: Amylee Paris & redactie Gerstaecker NL | © 2021 — beeld: Amylee Paris, Hahnemühle & redactie Gerstaecker NL