TEKENTAAL — Thijs volgde hun inspirerende workshop
Hoi! Ik ben Thijs, illustrator met een passie voor werken met acrylverf, markers en fineliners. Daarnaast werk ik bij GERSTAECKER op de marketing-afdeling. Onze samenwerking met TEKENTAAL leek me een uitgelezen kans om zélf 'ns de vijf uur durende workshop beeldend dichten & versterkend illustreren van Kim & Jess te volgen.
Ik vond het een ontzettend inspirerende ervaring — zowel voor beginners als voor ervaren kunstenaars — en deel in deze BLOG graag mijn manier van werken en indrukken met je.
GERSTAECKER ondersteunt TEKENTAAL en zorgde voor een deel van de materialen — er was keuze genoeg!
Ik koos voor deze materialen
Ik gebruikte de 0,5 mm uit deze set.
Ik werkte met een H2-potlood. Wil je méér over de verschillende hardheden weten? Lees dan deze BLOG 'ns!
➽ WORKSHOP deel 1 — dichten
Het eerste deel van de workshop werd geleid door Kim, die ons hielp een thema voor ons gedicht te vinden. Het draaide allemaal om de wisseling van de seizoenen en het concept tijd. Kim had een lijst met woorden voorbereid rond dit thema — en we mochten er zelf ook woorden aan toevoegen die ons raakten.
We begonnen met het maken van een woordweb—dit hielp me om thema’s en ideeën te verkennen. Ik raakte vooral geïnspireerd door hoe objecten een soort tijdcapsule kunnen zijn voor herinneringen. Dat vond ik interessant, omdat tijd vaak zo abstract aanvoelt, maar objecten juist tastbare herinneringen kunnen oproepen.
Daarna gingen we in groepjes onze ideeën bespreken en kregen we vijf minuten om onze eigen gedichten te schetsen. Bij mij kwamen toen de volgende thema’s op:
- het ongeschreven dagboek
- de dag van gisteren
- de dag van morgen
- tijdscapsule/Zippo
- tactiliteit/het lichaam
- nacht/dag
Kim begeleidde ons verder door te vragen twee thema’s en twee woorden uit onze brainstorm te kiezen. Voor mijn gedicht koos ik:
- het ongeschreven dagboek
- tijdscapsule/Zippo
- objecten & vastgelegd
Hiermee maakten we een laatste brainstorm om ons gedicht verder te verfijnen. Toen werd het tijd om te gaan schrijven! Het thema familie en de zin het ongeschreven dagboek werden de kern van mijn gedicht. Dit resulteerde in een persoonlijk verhaal dat ik helemaal vanuit mijn eigen ervaringen heb kunnen vormen.
Nadat iedereen de eerste versie van het gedicht had geschreven was het tijd voor de lunch. Deze was mooi opgezet met genoeg tijd om lekker met de anderen over kunst en creativiteit te praten. Het was erg leuk om te zien hoe divers de groep mensen was die op de workshop afkwamen. Er zaten zelfs mensen tussen die speciaal voor de workshop naar Rotterdam toe waren gekomen.
Na de lunch was het tijd voor het 2de gedeelte van de workshop — en dat werd gegeven door Jess.
➽ WORKSHOP deel 2 — illustreren
Tijdens het 2de gedeelte van de workshop begonnen we met het maken van thumbnail schetsen. Deze worden door animatoren en illustratoren gebruikt om een idee snel vorm te geven zonder dat je in detail opgaat, want op dit moment gaat het om ideeën vastleggen. Ik heb uiteindelijk drie kleine schetsjes gemaakt waarvan ik de middelste koos om uit te werken.
Nu begon het uitwerken van de schets. Van Jess kreeg iedereen een vel naar keuze om op te werken. Ik koos voor het A3-formaat, zodat mijn gedicht fijn de ruimte had. Voor mijn kleuren koos ik zwart, wit en rood.
Het illustratieproces begon met het opzetten van de basislijnen met een H2-potlood. Dit potlood is perfect voor lichte schetsen, waardoor ik de compositie kon bepalen zonder te zware lijnen achter te laten. Op deze manier kon ik de verhoudingen van mijn ontwerp rustig uitwerken en gemakkelijk aanpassingen maken voordat ik verderging naar de volgende stap.
Daarna trok ik de schets over met een fineliner en een twinmarker. De fineliner gebruikte ik voor de fijnere details, de twinmarker voor de dikkere contouren en meer prominente lijnen. Het gebruik van deze twee verschillende pennen gaf me de mogelijkheid om variatie in lijnvoering aan te brengen, waardoor er een duidelijk onderscheid ontstond tussen subtiele en opvallendere onderdelen van de tekening.
Daarna was het tijd om de tekening in te kleuren. Voor de kleurkeuze viel ik op een rode Molotow marker. De heldere rode tinten gaven de tekening meer dynamiek en benadrukten bepaalde elementen zonder het ontwerp te overheersen. De marker was makkelijk in gebruik, en de dekking zorgde voor een egale, krachtige invulling van de vorm.
De laatste stap was het toevoegen van het gedicht. Met een zwarte fineliner bracht ik de tekst aan in het ontwerp, waarbij ik ervoor koos de woorden in de vlam te plaatsen. Dit zorgde ervoor dat het gedicht een duidelijke plek kreeg binnen het beeld, zonder dat het de rest van de illustratie overschaduwde. De fineliner gaf scherpe lijnen die de tekst helder en leesbaar maakten.
Dit hele proces, van het schetsen met potlood tot het inktgebruik en het invullen met kleur, zorgde voor een samenhangend en netjes afgewerkt eindresultaat. Het werken met verschillende materialen bood de mogelijkheid om details te verfijnen en diepte toe te voegen aan de tekening, zonder dat het geheel te druk werd.
Ik vond het TEKENTAAL-evenement in Rotterdam een inspirerende ervaring die creativiteit en expressie perfect wist te combineren. In de vijf uur durende workshop leerde ik een vernieuwende manier om kunst en poëzie samen te laten komen, door beeldend te dichten en deze gedichten visueel vorm te geven.
De professionele begeleiding, de diversiteit aan deelnemers en de creatieve energie maakten deze dag een absolute aanrader. Het was geweldig om te zien hoe iedereen een eigen draai gaf aan de opdrachten en ideeën deelde. En in de ontspannen lunchpauze konden we onderling verder praten over kunst en inspiratie.
Kortom, een leerzame, creatieve en gezellige ervaring die ik absoluut iedereen aan zou raden die zijn schrijf- en tekenvaardigheden verder wil ontwikkelen.
Méér van Thijs
Benieuwd naar zijn werk? Volg hem dan op Instagram:
- Instagram — Thijs
Over TEKENTAAL
Het Rotterdamse TEKENTAAL — schrijver Kim Longwood & illustrator Jess de Troije — geeft schrijf & teken workshops.
Eerst stimuleren ze je een gedicht te schrijven met een visuele insteek, een gedicht dat beelden opwekt. Daarna laten ze je tekenen en illustraties maken die je gedicht versterken en tot leven wekken. Ervaring met schrijven of tekenen heb je niet nodig!
Je kunt hen op Instagram volgen onder hun handle @tekentaalrotterdam .
© 2024 — tekst: Thijs & redactie Gerstaecker NL | © 2024 — beeld: Thijs & redactie Gerstaecker NL